Nazwa Adelphi pochodzi od nazwy destylarni, którą zbudowano w 1826 roku w pobliżu Glasgow. 60 lat później w 1886 zainstalowano tam także kolumnę destylacyjną Coffey Still, a destylarnia stała się jedną z największych w Szkocji, z roczną produkcją ok. 2 mln l alkoholu. W 1906 na skutek awarii na ulicę wyciekają tysiące litrów alkoholu , destylarnia przestaje działać, produkując tylko whisky grain. W 1932 również grain przestaje być produkowana a destylarnię zamykają na dobre. W 1984 na jej miejscu powstaje meczet. W 1993 roku, prawnuk Archibalda Walkera przywraca nazwę Adelphi jako niezależnej firmy butelkującej. Na początku XXI wieku pojawia się pomysł wybudowania nowej destylarni, a już w 2014 w Arnamurchan rozpoczyna się destylacja. Adelphi butelkuje tylko kilka procent nabytych beczek, resztą się wymienia, stawiając na tylko najlepsze okazy. Rocznie butelkuje nie więcej niż 50 beczek, stąd popyt na te whisky jest ogromny, a możliwość zakupu niewielka. Wszystko butelkowane z mocą beczki, z naturalnym kolorem i niefiltrowane. Generalnie to perełka wśród niezależnych.

Podziel się