Destylarnia Ardnamurchan rozpoczęła produkcję w 2014 roku, zatem na whisky zgodną z definicją przyjdzie nam poczekać jeszcze jeden rok.
Przedsmakiem możliwości destylarni jest zabutelkowany w połowie listopada Ardnamurchan Spirit, namiastka whisky z destylarni, o trochę odmiennej filozofii.
Co zatem posłużyło do stworzenia pierwszej, debiutanckiej wersji trunku z Ardnamurchan: 15 beczek Octaves o pojemności 55 l, w których uprzednio spoczywała Sherry Oloroso i Pedro Ximenez z półtorarocznym , dymnym destylatem oraz 14 takich samych beczek, po Sherry Oloroso i Pedro Ximenez, z dwuletnim destylatem, z nietorfowanego słodu jęczmiennego.
Całość poddana została procesowi finiszowania przez kolejne dwa miesiące w typowych beczkach ex Pedro Ximenez Sherry butts. Naturalna moc alkoholu to 53%.
Łączna edycja to zaledwie 2500 butelek, rozdzielonych w niedostatecznych ilościach pomiędzy dystrybutorów. Dyrektor Adelphi Distillery Ltd, Alex Bruce, określił jej aromaty na: miód akacjowy, solony karmel, glony morskie, papryczka chilli, pracujący piec oraz tlące się ognisko.
Zdjęcie butelki wykonane przez Tina Norris Photography © Photo by Tina Norris http://www.tinanorris.co.uk/

Autor: Jarosław Buss

Podziel się