St. Patrick Day czyli dzień Świętego Patryka jest kulturowym i religijnym świętem w Irlandii, obchodzonym 17 marca, w dniu jego śmierci. Św. Patryk to najwyższej rangi patron Irlandii. Oficjalnie dzień 17 marca stał się narodowym świętem wyspy już w XVII wieku i jest obchodzony nie tylko przez kościół katolicki, również przez anglikański, ortodoksyjny i luterański. Dzień ten upamiętnia nie tylko postać świętego, ale także pojawienie się chrześcijaństwa w Irlandii oraz dziedzictwo kulturowe w ogólnym tego słowa znaczeniu. Najważniejszą tradycją obchodów dnia Św. Patryka jest noszenie zielonych ubrań, gdyż zieleń to narodowy kolor Irlandii, nawiązujący do krajobrazu wyspy i symbolizujący koniczynę, przypisywaną tradycyjnie świętemu. Kolejną tradycją związaną z obchodami święta jest tradycja picia whiskey, obowiązkową szklankę zwie się „ dzbanem Patryka”.

Whiskey irlandzka przeżywa swój renesans, wg prognoz będzie tym segmentem całej branży Whisky, który przez najbliższe lata będzie się najszybciej rozwijał. Dobitnym dowodem na popularność i jakoś „ irish whiskey” jest ogromna ilość nagród , wyróżnień i medali, zdobytych przez niezależną firmę Teeling na przeróżnych , międzynarodowych konkursach. Destylarnia Teeling jest pierwszą od ponad 125 lat, która rozpoczęła na nowo destylację w Dublinie , przygotowaną na różne wersje whiskey, zarówno dwu jak i trzykrotnie destylowanej, dojrzewającą w wielu różnych rodzajach beczek. Jako nowość, tuż przed dniem Św. Patryka pojawi się w Polsce limitowana , trzecia z serii Revival 14-sto letnia whiskey, finiszowana w beczkach po francuskim, słodkim Pineau Des Charentes. Będzie zatem coś nowego, unikatowego, czym będzie można celebrować ten wyjątkowy dla Irlandii dzień . Liczba butelek jak na edycję limitowaną ograniczona, proponujemy czujność i trzymanie ręki na pulsie.

Już 13 marca prosto z destylarni Teeling w Dublinie przyjedzie ambasador marki Mark Halvey. Z tej okazji organizujemy objazdowe degustacje i szkolenia z tą marką, dzięki którym będziemy mogli przedstawić smaki i aromaty jednej z najlepszych irlandzkich whiskey.
Degustacje odbędą się:
13.03 Bar and Books Warszawa
14.03 Quale Restaurant Łódź
15.03 Pub Guinness Wrocław
16.03 Whisky Bar 88 Poznań

Podziel się