Gruzja — kolebka winiarstwa, miejsce gdzie ludzkość uprawiała i degustowała wino po raz pierwszy od zarania dziejów. Podczas archeologicznych prac prowadzonych w miejscowości Telavi, odnaleziono w glinianym d" /> Gruzja — kolebka winiarstwa, miejsce gdzie ludzkość uprawiała i degustowała wino po raz pierwszy od zarania dziejów. Podczas archeologicznych prac prowadzonych w miejscowości Telavi, odnaleziono w glinianym d" />
 
 
Gruzja — kolebka winiarstwa, miejsce gdzie ludzkość uprawiała i degustowała wino po raz pierwszy od zarania dziejów. Podczas archeologicznych prac prowadzonych w miejscowości Telavi, odnaleziono w glinianym dzbanku nasiona winogron pochodzące sprzed 8 tysięcy lat. Fakt ten ukazuje, że już w tamtych czasach uprawiano w Gruzji winorośl.
W Kakheti, u podnóża Kaukazu znajdziemy najstarszy region ich upraw. Wg naukowców, produkcja wina w Gruzji ma ponad 7 tysięcy lat, a obecne szczepy spotykane w Europie Zachodniej pochodzą właśnie stamtąd, gdzie mniej więcej 2 tysiące lat temu trafiły za sprawą Rzymian.
60 ha winnic na ciemnej, żyznej glebie to wspaniała baza dla winiarstwa.
2/3 tej powierzchni to szczep Saperavi, wiodąca, czerwona odmiana Gruzji. W winnice zainwestowano ponad 6 mln €, dając pracę 50 etatowym pracownikom, plus 120 sezonowym zbieraczom winogron.

Nasza oferta wzbogaciła się właśnie o wiele win pochodzących z Gruzji, z doliny Iveria. Wśród nich znajdziemy: czerwone Mukuzani, Saperavi, Kindzmarauli, Pirosmani, oraz białe Tsinandali.

Podziel się