Nic nie zapowiadało kultu jednostki, uznania jakim cieszy się obecnie whisky Glenfarclas, kiedy w 1836 roku założyciel destylarni Robert Hay wykupił licencję na destylację w miejscowości Ballindaloch region Speyside. Nic też nie wskazywało na świetlaną jej przyszłość w roku 1865, kiedy po śmierci właściciela destylarnię zakupił John Grant za sumę niecałych 512 funtów. Co więcej, znając historię wielu innych destylarni, nikt nie postawiłby funta na zakład, że po upływie ponad 150 lat, Glenfarclas będzie nadal produkował whisky, pozostając od sześciu pokoleń w rękach tej samej rodziny, a co najważniejsze: że whisky będzie najwyższej jakości.

Tak niewiele destylarni może poszczycić się dziś niezależnością, większość od dawna jest własnością międzynarodowych koncernów, które w sposób znacząco odmienny patrzą na swój finalny produkt, głównie poprzez pryzmat wyników finansowych na koniec roku.

Więcej na: http://www.whiskylivewarsaw.com/wiekowa-tradycja-o-aromatach-swiat-glenfarclas/

Podziel się