London, Gin, Pink 47, Anglia

Pink 47 produkowany jest w Warrington ( Anglia), w destylarni działającej od 1761 roku. Oferowany jest w butelce, wzorowanej kształtem na słynnym różowym diamencie Kavaraya, o którym pierwsza wzmianka pojawia się 343 lata przed Chrystusem. Był podobno własnością króla persów Dariusza I, i został przekazany Aleksandrowi Wielkiemu po jego podboju Persji. Wspomina o nim również najstarsza drukowana książka z biblioteki brytyjskiej, datowana na 868 rok, nazywając go diamentem Sutry. Ostatni raz widziany przez francuskiego jubilera w 1642 roku, kiedy obsadzał on nim tron imperatora Mogołów. Potem ślad po nim zaginął. Pink 47 zawdzięcza swój aromat dziesięciu różnym roślinom, pochodzących z różnych zakątków ziemi.

W skład wchodzą:
  • jałowiec z Toskanii
  • Kolendra z Maroko
  • arcydzięgiel z Saksonii
  • skórka cytrynowa z Hiszpanii
  • skórka pomarańczowa z Hiszpanii
  • korzeń irysa z Włoch
  • lukrecja z Chin
  • migdały z Hiszpanii
  • cynamonowiec z Indochin
  • gałka muszkatołowa z zachodniej Afryki


Produkowany jest metodą small batch, poddawany potrójnej destylacji w małych miedzianych alembikach, dla osiągnięcia wysokiej mocy alkoholu oraz wyjątkowej czystości i delikatności, czym różni się od innych produkowanych na skalę przemysłową w kolumnach destylacyjnych. Zdobywca platynowej nagrody w 2011 roku na World Spirits Competition.

London, Gin, Pink 47, Anglia

Podziel się