
Pink 47 produkowany jest w Warrington ( Anglia), w destylarni działającej od 1761 roku. Oferowany jest w butelce, wzorowanej kształtem na słynnym różowym diamencie Kavaraya, o którym pierwsza wzmianka pojawia się 343 lata przed Chrystusem. Był podobno własnością króla persów Dariusza I, i został przekazany Aleksandrowi Wielkiemu po jego podboju Persji. Wspomina o nim również najstarsza drukowana książka z biblioteki brytyjskiej, datowana na 868 rok, nazywając go diamentem Sutry. Ostatni raz widziany przez francuskiego jubilera w 1642 roku, kiedy obsadzał on nim tron imperatora Mogołów. Potem ślad po nim zaginął. Pink 47 zawdzięcza swój aromat dziesięciu różnym roślinom, pochodzących z różnych zakątków ziemi.
W skład wchodzą:
- jałowiec z Toskanii
- Kolendra z Maroko
- arcydzięgiel z Saksonii
- skórka cytrynowa z Hiszpanii
- skórka pomarańczowa z Hiszpanii
- korzeń irysa z Włoch
- lukrecja z Chin
- migdały z Hiszpanii
- cynamonowiec z Indochin
- gałka muszkatołowa z zachodniej Afryki
Produkowany jest metodą small batch, poddawany potrójnej destylacji w małych miedzianych alembikach, dla osiągnięcia wysokiej mocy alkoholu oraz wyjątkowej czystości i delikatności, czym różni się od innych produkowanych na skalę przemysłową w kolumnach destylacyjnych. Zdobywca platynowej nagrody w 2011 roku na World Spirits Competition.
