Armaniak jest najstarszym trunkiem i największym skarbem Francji, destylowanym już 700 lat temu przez wiejskich rzemieślników regionu Gaskonii.Jego dziedzictwo jest fuzją trzech wielkich kultur: Rzymian, którzy nauczyli uprawy winorośli, Arabów, którzy nauczyli sztuki destylacji oraz Celtów, którzy pokazali jak tworzyć beczki służące przechowywaniu trunku. Do XV wieku tajemnica trunku znana była tylko w Gaskonii, jednak rozwój handlu sprawił, że wiedza na jego temat szybko rozprzestrzeniła się poza granice regionu. Historia marki Chabot sięga 1828 roku, kiedy to w miejscowości Labastide D’Armagnac rozpoczęto rodzinną produkcję tego alkoholu. Przez ponad 100 lat detale rzemiosła znane były tylko lokalnie, aż do 1963 roku, kiedy to po raz pierwszy butelki z logiem Chabot zostały wysłane poza granice kraju. Obecnie, dostępny w niemalże 100 krajach, jest marką numer 1 na świecie. Również jako jedyna marka ,całość produkcji, począwszy od zbioru winogron a na butelkowaniu kończąc, ma pod swoją kontrolą. Zbocza na których rosną winogrona leżą na południe od regionu Cognac, stąd cieplejszy i bardziej suchy klimat wpływają na odmienny charakter owoców. Również odmiany winogron różnią się od tych, używanych przez producentów koniaku, główną odmianą jest bowiem Bacco i Folle Blanche dojrzewające na piaszczystej glebie. Są więc bardziej aromatyczne i słodkie. Armaniak jest jednocześnie poddawany pojedynczej destylacji, dzięki czemu więcej aromatycznych związków pozostaje w produkcie finalnym. Odbierany jest także z niższą mocą, pomiędzy 50-55%. Jeśli Koniak będący mieszanką różnych destylatów porównamy do whisky typu blended, armaniak będzie bliższy whisky typu Single Malt.