whisky, single malt, szwecja

Olbrzymi wzrost nowych destylarni whisky na świecie nie ominął także Szwecji. Mackmyra jest pierwszą, która to zapoczątkowała w 1999 roku. Dziesięć lat później destylarnia ujawniła plany budowy kolejnej w miejscowości Gavle, kilka mil od obecnej. Pierwsza destylacja miała tu miejsce wiosną 2012 roku.
Inwestycja o wartości 50 mln funtów ma dać możliwość produkowania 500 tysięcy alkoholu rocznie. Wyjątkowa konstrukcja, chyba najwyższa pośród destylarni na świecie (37m) sprawia, że dzięki grawitacji cały proces aż do momentu destylacji odbywa się samodzielnie. Mackmyra tworzy whisky bazując na dwóch recepturach: delikatnej, owocowej oraz lekko torfowej. Dymny posmak jest unikalny i pochodzi zarówno z torfu, wydobywanego z dna morza Bałtyckiego, co wprowadza lekko słone nuty, jak również z drzewa jałowca. Whisky leżakuje w różnych rodzajach beczek, łącznie z beczkami wykonanymi ze szwedzkiej dębiny.
Pierwsza wersja First Edition wydana w 2008 roku pachnie pikantnymi przyprawami, jest bardzo owocowa, z nutami owoców cytrusowych i karmelu. Leżakuje w beczkach first fill Bourbon w dawnej kopalni, 50 m pod ziemią. Kolejna wersja Brukswhisky która ukazała się w 2010 roku, leżakowana jest wstępnie w beczkach po Bourbonie, by później zostać dodatkowo przyprawiona leżakowaniem w beczkach po sherry i odrobinie beczek wykonanych ze świeżego dębu szwedzkiego. Jest wyjątkowo lekka, łagodna , owocowa i kwiatowa. Właśnie w tej wersji do lekkich jałowcowych nut dodano nieco mocniejszych torfowych.
Oprócz tych podstawowych wersji, dostępne są dwie limitowane. Pierwsza z nich wydana w 2009 roku nazwana jest Special i jest leżakowana w różnych od 30 do 200 litrowych beczkach, co znacznie przyspiesza proces dojrzewania. Następnie destylat poddawany jest procesowi finiszowania w beczkach uprzednio nasączonych malinowym winem. Aromat Special 07 jest zatem wyjątkowy, przypominający zapach jesieni i słonego morza, ale także owoców leśnych, miodu, cukierków, z lekko dymną, jałowcową końcówką.

Kolejna seria, powstała w grudniu 2010 roku nazywa się Moment. Master blender Angela D'Orazio wybiera do tej serii beczki, dojrzewające w niecodzienny, odmienny od pozostałych sposób, mające bogatszą charakterystykę. Moment Solsken czyli Słońce, to ósma z kolei edycja, bogata w aromaty trawy, ziół, suszonych owoców, herbatników z dymnym akcentem, leżakowana jest częściowo w beczkach po sherry.

W 2013 roku wydana została pierwsza, mocno torfowa wersja , nazwana Rok, której sprzedaż poza Szwecją rozpocznie się dopiero w przyszłym roku. whisky, single malt, szwecja

Podziel się