Wkrótce będziemy mieli w ofercie destylarnię Westland z USA, z zachodniego wybrzeża, zlokalizowaną w Seattle.
Sam proces produkcji jest identyczny jak w Szkocji, ale są pewne różnice, którymi właściciele chcą zmodyfikować proces i uczynić swoją whiskey bardziej lokalną duchem. Wszystkie 3 edycje, czyli Westland American Oak, Sherry i Peated są robione w 100% ze słodu jęczmiennego, różnicę stanowią specjalne kultury drożdży, sprowadzane z belgijskiego browaru, które fermentują bardzo powoli, pozwalając na ekstrakcję szerszej gamy aromatów niż przy szybszej fermentacji w Szkocji, oraz rodzaj beczek, w których dojrzewają. Zupełną nowością jest tworzenie zacieru z pięciu różnych gatunków słodu jęczmiennego, lokalnego, niemieckiego oraz dodatkowo trzech, tzw. Pale, Brown i Extra Special, też lokalnych , ale poddawanych dodatkowej obróbce termicznej ( prażeniu w różnym stopniu), co wprowadza do destylatu dodatkowe aromaty pianki ( marshmallow), czekolady i ciemnych owoców – (śliwki). W przypadku wersji Peated dochodzi szósty rodzaj słodu , sprowadzany w nasyceniu 55 ppm ze Szkocji.

Podziel się