St. Patrick Day czyli dzień Świętego Patryka jest kulturowym i religijnym świętem w Irlandii, obchodzonym 17 marca, w dniu jego śmierci.
Św. Patryk to najwyższej rangi patron Irlandii. Oficjalnie dzień 17 marca stał się narodowym świętem wyspy już w XVII wieku i jest obchodzony nie tylko przez kościół katolicki, również przez anglikański, ortodoksyjny i luterański.
Dzień ten upamiętnia nie tylko postać świętego, ale także pojawienie się chrześcijaństwa w Irlandii oraz dziedzictwo kulturowe w ogólnym tego słowa znaczeniu.
Najważniejszą tradycją obchodów dnia Św. Patryka jest noszenie zielonych ubrań, gdyż zieleń to narodowy kolor Irlandii, nawiązujący do krajobrazu wyspy i symbolizujący koniczynę, przypisywaną tradycyjnie świętemu.
Kolejną tradycją związaną z obchodami święta jest tradycja picia whiskey, obowiązkową szklankę zwie się „ dzbanem Patryka”.
Whiskey irlandzka przeżywa swój renesans, wg prognoz będzie tym segmentem całej branży Whisky, który przez najbliższe lata będzie się najszybciej rozwijał. Dobitnym dowodem na popularność i jakoś „ irish whiskey” jest ogromna ilość nagród , wyróżnień i medali, zdobytych przez niezależną firmę Teeling na przeróżnych , międzynarodowych konkursach. Destylarnia Teeling jest pierwszą od ponad 125 lat, która rozpoczęła na nowo destylację w Dublinie , przygotowaną na różne wersje whiskey, zarówno dwu jak i trzykrotnie destylowanej, dojrzewającą w wielu różnych rodzajach beczek. Jako nowość, tuż przed dniem Św. Patryka pojawi się w Polsce limitowana , trzecia z serii Revival 14-sto letnia whiskey, finiszowana w beczkach po francuskim, słodkim Pineau Des Charentes. Będzie zatem coś nowego, unikatowego, czym będzie można celebrować ten wyjątkowy dla Irlandii dzień . Liczba butelek jak na edycję limitowaną ograniczona, proponujemy czujność i trzymanie ręki na pulsie.
Już 13 marca prosto z destylarni Teeling w Dublinie przyjedzie ambasador marki Mark Halvey. Z tej okazji organizujemy objazdowe degustacje i szkolenia z tą marką, dzięki którym będziemy mogli przedstawić smaki i aromaty jednej z najlepszych irlandzkich whiskey.
Degustacje odbędą się:
13.03 Bar and Books Warszawa
14.03 Quale Restaurant Łódź
15.03 Pub Guinness Wrocław
16.03 Whisky Bar 88 Poznań
Whiskey irlandzka przeżywa swój renesans, wg prognoz będzie tym segmentem całej branży Whisky, który przez najbliższe lata będzie się najszybciej rozwijał. Dobitnym dowodem na popularność i jakoś „ irish whiskey” jest ogromna ilość nagród , wyróżnień i medali, zdobytych przez niezależną firmę Teeling na przeróżnych , międzynarodowych konkursach. Destylarnia Teeling jest pierwszą od ponad 125 lat, która rozpoczęła na nowo destylację w Dublinie , przygotowaną na różne wersje whiskey, zarówno dwu jak i trzykrotnie destylowanej, dojrzewającą w wielu różnych rodzajach beczek. Jako nowość, tuż przed dniem Św. Patryka pojawi się w Polsce limitowana , trzecia z serii Revival 14-sto letnia whiskey, finiszowana w beczkach po francuskim, słodkim Pineau Des Charentes. Będzie zatem coś nowego, unikatowego, czym będzie można celebrować ten wyjątkowy dla Irlandii dzień . Liczba butelek jak na edycję limitowaną ograniczona, proponujemy czujność i trzymanie ręki na pulsie.
Już 13 marca prosto z destylarni Teeling w Dublinie przyjedzie ambasador marki Mark Halvey. Z tej okazji organizujemy objazdowe degustacje i szkolenia z tą marką, dzięki którym będziemy mogli przedstawić smaki i aromaty jednej z najlepszych irlandzkich whiskey.
Degustacje odbędą się:
13.03 Bar and Books Warszawa
14.03 Quale Restaurant Łódź
15.03 Pub Guinness Wrocław
16.03 Whisky Bar 88 Poznań