Przyparci do muru decyzją o wyborze właściwego rumu możemy czuć się zagubieni. Różnorodność metod produkcji i prób podejmowanych przez producentów, aby zaistnieć na rynku jest znaczna. Spieszę uspokoić, wśród rumów odnajdziemy naprawdę niezwykłe odmiany. Przyjrzyjmy się z bliska każdej z kategorii:
Rum daleki jest od prostej definicji, mając na uwadze metody produkcji. Produkowany jest na wiele sposobów, konsumowany na jeszcze więcej. Ta uniwersalność stwarza w praktyce dość istotne ryzyko, oferowania jako „premium” produktu o znikomej jakości. Jak często przecież słyszymy stwierdzenie „uwielbiam ciemny rum” lub „nie cierpię białego rumu”, chociaż bardziej istotnym jest pytanie: jak jest on produkowany. Pierwszym, najważniejszym pytaniem, które powinniśmy zadać sobie jest: z czego konkretny rum został wyprodukowany, ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej czy melasy. Różnica pomiędzy nimi jest wyraźna i można jej oczekiwać w smaku destylatu. Zacznijmy od najbardziej jałowego wyznacznika, jakim jest określenie koloru. Czytaj dalej

Rum daleki jest od prostej definicji, mając na uwadze metody produkcji. Produkowany jest na wiele sposobów, konsumowany na jeszcze więcej. Ta uniwersalność stwarza w praktyce dość istotne ryzyko, oferowania jako „premium” produktu o znikomej jakości. Jak często przecież słyszymy stwierdzenie „uwielbiam ciemny rum” lub „nie cierpię białego rumu”, chociaż bardziej istotnym jest pytanie: jak jest on produkowany. Pierwszym, najważniejszym pytaniem, które powinniśmy zadać sobie jest: z czego konkretny rum został wyprodukowany, ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej czy melasy. Różnica pomiędzy nimi jest wyraźna i można jej oczekiwać w smaku destylatu. Zacznijmy od najbardziej jałowego wyznacznika, jakim jest określenie koloru. Czytaj dalej
