Przyparci do muru decyzją o wyborze właściwego rumu możemy czuć się zagubieni. Różnorodność metod produkcji i prób podejmowanych przez producentów, aby zaistnieć na rynku jest znaczna. Spieszę uspokoić, wśród rumów odnajdziemy naprawdę niezwykłe odmiany. Przyjrzyjmy się z bliska każdej z kategorii:

Rum daleki jest od prostej definicji, mając na uwadze metody produkcji. Produkowany jest na wiele sposobów, konsumowany na jeszcze więcej. Ta uniwersalność stwarza w praktyce dość istotne ryzyko, oferowania jako „premium” produktu o znikomej jakości. Jak często przecież słyszymy stwierdzenie „uwielbiam ciemny rum” lub „nie cierpię białego rumu”, chociaż bardziej istotnym jest pytanie: jak jest on produkowany. Pierwszym, najważniejszym pytaniem, które powinniśmy zadać sobie jest: z czego konkretny rum został wyprodukowany, ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej czy melasy. Różnica pomiędzy nimi jest wyraźna i można jej oczekiwać w smaku destylatu. Zacznijmy od najbardziej jałowego wyznacznika, jakim jest określenie koloru. Czytaj dalej


Podziel się