Konsumpcja whisky na świecie znajduje się nadal w trendzie wzrostowym. Porównanie roku 2016 do 2015 pod względem importu do Polski wyraźnie wskazywało na utrzymywanie się tego trendu, choć pierwsze trzy kwartały tego roku można porównać do korekty spotykanej na giełdzie czy na rynku walutowym. Sprowadzono mniej whisky niż roku temu, choć o większej wartości. Czyżby klient zaczął poszukiwać droższych butelek, uciekając od masowych pozycji…? Tak czy inaczej widać , że świat pokochał whisky i co ciekawe, patrząc chociażby na nagrody przyznawane na przeróżnych międzynarodowych konkursach, nie tylko whisky szkocką. Whisky produkowana jest na wszystkich kontynentach i napotkanie butelki wypełnionej trunkiem destylowanym w Australii, Japonii, Szwecji, Japonii czy na Tajwanie nikogo już nie dziwi. Przyjrzyjmy się więc jednemu z takich producentów, o którym jeszcze dziesięć lat temu mało kto wiedział. Mam na myśli destylarnię Amrut, położoną w Indiach, w mieście Bangalore.

Więcej na: http://www.whiskylivewarsaw.com/amrut-pierwsza-destylarnia-z-indii-produkujaca-single-malt/#.Wjp3YN_iaUl

Podziel się