Jarosław Buss, właściciel firmy Tudor House i organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw, poprowadził dwa spotkania degustacyjne dla klientów VIP dużego banku. Najpierw w gdańskiej restauracji Eliksir, a później w łódzkim Klubie Spadkobierców.
Spotkania stanowiły swoistą podróż smakową po dwóch kontynentach. Wszystko zaczęło się od kolebki whisky. Szkocja reprezentowana była przez Dalmore i Glenfarclasa. Jej sąsiad, a zarazem odwieczny rywal w dyspucie na temat pochodzenia tego trunku – Irlandia – kusiła smakiem pochodzącego z samego serca Dublina Teelinga z beczki po Maderze. Później uczestnicy przemieścili się na Stary Kontynent. Szwajcarska whisky Santis Malt Alpstein to limitowana edycja, na którą składa się 2200 butelek. Po dwóch latach leżakowania w butelkach po piwie whisky została przelana do beczki winnej, by proces finszowania zakończyć w beczce po Porto. Dalsza część podróży wymagała przenosin za ocean, na teren Stanów Zjednoczonych. Single Malt Peated to amerykańską whiskey o dymno-torfowym charakterze. Później degustowany był Rebel Yell Bourbon z Kentucky, gdzie początki tej marki sięgają 1849 roku. Oba wieczory dostarczyły uczestnikom niezapomnianych doznań smakowych!
Spotkania stanowiły swoistą podróż smakową po dwóch kontynentach. Wszystko zaczęło się od kolebki whisky. Szkocja reprezentowana była przez Dalmore i Glenfarclasa. Jej sąsiad, a zarazem odwieczny rywal w dyspucie na temat pochodzenia tego trunku – Irlandia – kusiła smakiem pochodzącego z samego serca Dublina Teelinga z beczki po Maderze. Później uczestnicy przemieścili się na Stary Kontynent. Szwajcarska whisky Santis Malt Alpstein to limitowana edycja, na którą składa się 2200 butelek. Po dwóch latach leżakowania w butelkach po piwie whisky została przelana do beczki winnej, by proces finszowania zakończyć w beczce po Porto. Dalsza część podróży wymagała przenosin za ocean, na teren Stanów Zjednoczonych. Single Malt Peated to amerykańską whiskey o dymno-torfowym charakterze. Później degustowany był Rebel Yell Bourbon z Kentucky, gdzie początki tej marki sięgają 1849 roku. Oba wieczory dostarczyły uczestnikom niezapomnianych doznań smakowych!