To był niezapomniany wieczór i jeden z ważniejszych momentów w historii irlandzkiej marki whiskey Teeling. Podczas odbywającej się w Londynie uroczystej Gali World Whiskies Awards przyznano wyróżnienia w kilkunastu kategoriach. W tej najważniejszej – „Najlepsza whisky single malt na świecie” nagroda powędrowała do irlandzkiego Teelinga Single Malt 24 YO Vintage Reserve, przerywając wieloletnie panowanie szkockich i azjatyckich alkoholi. To pierwsze tak prestiżowe wyróżnienie otrzymane przez irlandzką whiskey. „Uhonorowanie tytułem najlepszej single malt na świecie i tym samym zyskanie światowego rozgłosu, po raz pierwszy przez irlandzką whisky, jest odzwierciedleniem globalnego odrodzenia - zarówno marki Teeling, jak i całego przemysły whiskey w naszym kraju. Korzystając z okazji, chciałbym wyrazić swoje uznanie dla całego naszego zespołu. Ta nagroda jest świadectwem ich kreatywności, ciężkiej pracy i poświęcenia” Nagrodzony 24-latek spędził większość swojegto żywota w beczkach po bourbonie, po czym został przelany na 4 lata do beczek po słodkim, francuskim winie Sauternes. Zatopiono w nim aromaty ananasa, banana, owocowej marmolady, syropu imbirowego, migdałów, rodzynek, gumy balonowej, z niewielką domieszką tytoniu i delikatnym, dymnym finiszem. Marka Teeling znana jest w świecie whiskey od roku 1782, kiedy to Walter Teeling rozpoczął jej produkcję, dając początek trwającej 230 lat tradycji, przekazując zarządzanie destylarnią z rąk do rąk, pozostawiając tylko i wyłącznie w obrębie rodziny. Po okresie prosperity marka zniknęła z rynku, by odrodzić się niczym Feniks z popiołów w XXI wieku. Nowa destylarnia rodziny Teeling została otwarta w 2015 roku i była to pierwsza nowa destylarnia w Dublinie od 125 lat. Swój wcześniejszy zakład – Cooley – Teelingowie odsprzedali w 2011 roku. W Teeling, zgodnie z irlandzką tradycją, używa się mieszanki słodowanego i niesłodowanego jęczmienia – mniej więcej w proporcjach pół na pół. Słód kupowany jest w Malting House of Ireland, a zboże na grain whiskey pochodzi z Francji. Whiskey Teeling dojrzewa w Greenore, gdzie używane są beczki po: sherry, maderze, winach wytrawnych, rumie, bourbonie. Wg irlandzkiego prawa alkohol musi spędzić w beczce trzy lata i jeden dzień by nazywać się whiskey. World Whiskies Awards to jedno z najbardziej wyczekiwanych przez producentów i entuzjastów whisky wydarzeń na świecie. Od 2007 roku, spośród kilku tysięcy zgłaszanych alkoholi, jury konkursowe wybiera w formule tzw. blind tastingu najlepsze trunki w dwóch grupach kategorii – Whisky Taste (smak) i Whisky Design (wzornictwo). Organizatorem konkursu jest Paragraph Publishing – wydawca prestiżowego Whisky Magazine. Więcej informacji na temat World Whiskies Awards, w tym pełną listę tegorocznych zwycięzców, można znaleźć na oficjalnej stronie konkursu pod adresem www.worldwhiskiesawards.com .

Podziel się