Pewnie nigdy nie uzyskamy odpowiedzi na frapujące nas pytanie, kiedy i kto po raz pierwszy wyprodukował i skosztował alkoholu. Wiele napisano o wodzie życia z czasów rzymskich, czy o zakonnikach, ukrywających swój eliksir przed okiem poborców podatkowych. Kiedy przyjrzymy się bliżej tematyce whisky, poznamy legendę zakonnika Johna Corr’a i pierwszą wzmiankę o alkoholu z jęczmienia, który zamówił u niego król Jakub IV. Ale jak i kiedy ten szlachetny trunek znalazł się w Szwecji? Tego nie wiemy. Odnaleźć można zapisy mówiące o tym, że już w XVIII wieku konsumowano tu alkohol nazywany „oskobad”, który mógł być odpowiednikiem szkockiej „uisge beatha”. Trunek ten znany był już i w Gothenburgu (dzisiejszy Göteborg) w 1815 roku, by pod koniec XIX wieku zagościć na dobre w posiadłościach szwedzkich arystokratów.

Pełny artykuł dostępny na www.whiskylivewarsaw.com w dziale ekspert radzi.
www.whiskylivewarsaw.com/mackmyra-czyli-whisky-z-polnocy/

Podziel się