Różnica między tymi dwoma kategoriami jest często niezrozumiała, szczególnie dla osób, rozpoczynających swoją przygodę z whisky. Zatem tytułem wyjaśnienia: single malt whisky jest zdefiniowana jako ta, która wyprodukowana została przez konkretną, pojedynczą destylarnię, a doprecyzowując: przez miedziane kotły destylacyjne (alembiki) w niej zainstalowane.
Z reguły jest mieszanką wielu beczek, spoczywających w magazynach tej destylarni, w celu zachowania odpowiedniej ciągłości i niezmienności w jej profilu aromatyczno-kolorystycznym.
Wiadomo przecież, że każda z beczek ma inną strukturę i w nieco inny sposób oddziałuje na dojrzewający w niej destylat. Wynikiem tego, mimo podobnego, a nawet identycznego wieku, każda beczka będzie się między sobą różnić.
Zabieg taki sprawia, że klient przyzwyczajony do danej marki, bez względu na to, czy kupuje butelkę dziś, czy kupił ją rok temu, odnajdzie w niej to, do czego się przyzwyczaił.

Pełny artykuł dostępny na www.whiskylivewarsaw.com w dziale ekspert radzi.
www.whiskylivewarsaw.com/single-malt-a-single-cask-whisky

Podziel się