Zapraszam w podróż na szkocką wyspę Islay, będącą przysłowiową mekką dla miłośników najbardziej osobliwej odmiany whisky. Osobliwej, gdyż pełnej niecodziennych aromatów, na co dzień nie kojarzonych z alkoholem. Zarówno położenie geograficzne jak i warunki klimatyczne sprawiły, że wieki temu torf był tu jedynym środkiem opałowym. Nic więc dziwnego, że znalazł zastosowanie również przy produkcji whisky. Czasy się zmieniły, wynaleziono maszynę parową, a w następstwie i statki, które mogły dostarczać węgiel z głównego lądu, ale przywiązanie do torfu pozostało. Początki destylarnii Tak też do tematu podeszło dwóch rodowitych mieszkańców wyspy – Donald Mackenzie z Port Charlotte i Mackay Smith z Portnahaven, którzy pewnego dnia postanowili dołączyć do branży. Skoro w ich żyłach płynęła od dzieciństwa dymna whisky, tylko butelkowanie tej odmiany ich interesowało. Znając wyspę od podszewki, oraz wszystkie destylarnie tu funkcjonujące, nie mieli widać większych problemów z zakupem destylatu i butelkowaniem go pod własną marką.I tak powstała firma Islay Boys z dość nieprzeciętnym portfolio. Najprostszą i najbardziej przystępną z ich whisky jest Flatnöse Blended Scotch Whisky, i choć to whisky mieszana, z pewnością inspiruje do bliższego poznania. Zawartość składnika „malt” wypełnia 1/3 receptury i składa się na nią dymny Bunnahabhain oraz Caol Ila. Co ciekawe, mimo że butelkowana z mocą 43%, nie jest poddawana procesowi filtracji na zimno. Na tegoroczny festiwal Whisky Live Warsaw chłopcy z Islay przygotowali kolejną wersję tej whisky, która dodatkowe kilka miesięcy spędziła w beczkach po rumie z Karaibów, pogłębiając tym samym i tak bogate już spektrum aromatyczne. Blended malt, czyli dym dający dużo miejsca destylatom owocowym Kolejną kategorię whisky – blended malt reprezentuje tu Flatnöse Blended Malt Scotch Whisky, wyjątkowa propozycja dla tych, którzy akceptują delikatną dawkę fenoli, jednak na tyle łagodną, że nie dominuje ona nad całością. Tym razem 1/3 receptury wypełnia dymny Lagavulin i Laphroaig, pozostawiając wiele miejsca typowym dla regionu Speyside destylatom...

czytaj dalej

Artykuł Whisky z Islay! pochodzi z serwisu Whisky Live Warsaw.

Podziel się