Dwa millennia temu, kiedy Rzymianie zaczęli poszerzać swoje imperium na kontynencie, w każdą podróż wyruszali nie tylko z bronią i żywnością, ale także z winem. Było ono bezpieczniejsze do picia, dostarczało kalorii niedożywionym żołnierzom, a także ich odurzało, czyniąc bardziej odważnymi. Przez tysiące lat, poczynając od starożytnych Egipcjan, do transportu wina używano glinianych amfor. Wyjątkiem była Mezopotamia, gdzie wytwarzano coś na wzór beczek z drzewa palmowego, jednak było one zbyt twarde i trudne w obróbce. Kiedy Rzymianie ruszyli na północ, napotkali Galię, której mieszkańcy wykorzystywali dębowe beczki do przechowywania piwa. Dąb był trwały, wyginał się pod kształt beczki, obficie porastał Europę oraz był wodoodporny. W ciągu kolejnych 200 lat miliony amfor stały się bezużyteczne i wylądowały na bruku. Ale dąb oprócz trwałości oferował coś więcej, nową jakość wina. Nowe zastosowanie dębu – już nie tylko piwo i wino, ale też whisky Minęły kolejne wieki i dąb zaczęto wykorzystywać do maturacji whisky.To wyjątkowe drewno wzbogaca ją nie tylko kolorystycznie, także aromatycznie i smakowo. Istnieje kilkaset gatunków dębu, jednak dla branży whisky największe znaczenie mają dąb amerykański ( Quercus Alba) oraz dwa dęby europejskie: Quercus Robur będący dębem szypułkowym, znoszącym szersze spektrum klimatów i gleb na których porasta, oraz Quercus Petraea, bezszypułkowy, rosnący w pasie od Francji po kraje skandynawskie, sięgając na południu Włoch i krajów bałkańskich. Najważniejszą różnicą pomiędzy dębem amerykańskim i europejskim jest struktura drewna, a konkretnie jego słoje, szczególnie roczna szerokość przyrostu. Drzewo rośnie na zewnątrz, w kierunku kory, dokładając pod nią co rok nowy pierścień. Każdy z nich dzieli się na dwie warstwy, przyrost wczesny pojawiający się wiosną i późny latem. Zatem każdy z rocznych przyrostów posiada jasną i ciemną warstwę. Szerokość wiosennych i letnich pierścieni definiuje dębinę jako mniej lub bardziej porowatą. Dąb europejski przeciwieństwem amerykańskiego Dąb europejski ze znacznymi przyrostami wiosennymi, którymi transportowane są soki i...

czytaj dalej

Artykuł Dąb francuski vs amerykański! pochodzi z serwisu Whisky Live Warsaw.

Podziel się