Dwa millennia temu, kiedy Rzymianie zaczęli poszerzać swoje imperium na kontynencie, w każdą podróż wyruszali nie tylko z bronią i żywnością, ale także z winem. Było ono bezpieczniejsze do picia, dostarczało kalorii niedożywionym żołnierzom, a także ich odurzało, czyniąc bardziej odważnymi. Przez tysiące lat, poczynając od starożytnych Egipcjan, do transportu wina używano glinianych amfor. Wyjątkiem była Mezopotamia, gdzie wytwarzano coś na wzór beczek z drzewa palmowego, jednak było one zbyt twarde i trudne w obróbce. Kiedy Rzymianie ruszyli na północ, napotkali Galię, której mieszkańcy wykorzystywali dębowe beczki do przechowywania piwa. Dąb był trwały, wyginał się pod kształt beczki, obficie porastał Europę oraz był wodoodporny. W ciągu kolejnych 200 lat miliony amfor stały się bezużyteczne i wylądowały na bruku. Ale dąb oprócz trwałości oferował coś więcej, nową jakość wina. Nowe zastosowanie dębu – już nie tylko piwo i wino, ale też whisky Minęły kolejne wieki i dąb zaczęto wykorzystywać do maturacji whisky.To wyjątkowe drewno wzbogaca ją nie tylko kolorystycznie, także aromatycznie i smakowo. Istnieje kilkaset gatunków dębu, jednak dla branży whisky największe znaczenie mają dąb amerykański ( Quercus Alba) oraz dwa dęby europejskie: Quercus Robur będący dębem szypułkowym, znoszącym szersze spektrum klimatów i gleb na których porasta, oraz Quercus Petraea, bezszypułkowy, rosnący w pasie od Francji po kraje skandynawskie, sięgając na południu Włoch i krajów bałkańskich. Najważniejszą różnicą pomiędzy dębem amerykańskim i europejskim jest struktura drewna, a konkretnie jego słoje, szczególnie roczna szerokość przyrostu. Drzewo rośnie na zewnątrz, w kierunku kory, dokładając pod nią co rok nowy pierścień. Każdy z nich dzieli się na dwie warstwy, przyrost wczesny pojawiający się wiosną i późny latem. Zatem każdy z rocznych przyrostów posiada jasną i ciemną warstwę. Szerokość wiosennych i letnich pierścieni definiuje dębinę jako mniej lub bardziej porowatą. Dąb europejski przeciwieństwem amerykańskiego Dąb europejski ze znacznymi przyrostami wiosennymi, którymi transportowane są soki i...
Artykuł Dąb francuski vs amerykański! pochodzi z serwisu Whisky Live Warsaw.