Każda butelka Old St Andrews zawiera whisky mieszaną , czyli kombinacją whisky malt and grain. W odróżnieniu od innych whisky blended, główne składniki, które tworzą jej charakter pochodzą z destylatów z Islay i Speyside. Pierwsze dodają charakterystycznego dymnego aromatu, kolejne wzbogacają o słodkie owocowe nuty. Szczególna dbałość o jakość sprawia, że tylko wyjątkowe beczki, wybrane przez master blendera będą użyte do stworzenia mieszanej whisky Old St Andrews. W trakcie procesu kupażowania, każda partia jest kontrolowana, zarówno przy wysokiej zawartości alkoholu, jak i po jego rozcieńczeniu, aby charakter whisky, jej jakość i struktura była w każdej partii jednakowa. W Whisky Bible Jim Murray opisał ją jako wyjątkowo czystą i świeżą , niczym poranna rosa na trawie, zapach również lekko trawiasty, z przebijającymi się elementami charakterystycznymi dla regionu Speyside, nuty wanilii wyczuwalne także w finiszu. Bardzo dobrze zbalansowana, godziwy sposób na rozpoczęcie każdego dnia. Ta lekkość i świeżość sprawia, że młode whisky smakuje tak radośnie. Nie musi nic udawać, aby zdobyć rzesze miłośników.