Rodzinna destylarnia założona w 1948 roku na południu Indii w miejscowości Bangalore. Większość produkcji kierowana była do whisky typu blended, dystrybuowanej na rodzimym rynku, aż wreszcie w 2004 roku pierwszy single Malt pod nazwą Amrut ukazał się na rynku. Co ciekawe pierwszym krajem , gdzie został zaprezentowany była Anglia, a w Indiach sprzedaż rozpoczęto dopiero w 2010 roku. Obecnie można go znaleźć w ponad 30 krajach, w tym także w Polsce. Od 2009 roczna sprzedaż wzrasta w zawrotnym tempie, przyrastając niemalże 60 % rok do roku. Destylarnia wyposażona jest w zaledwie dwa alembiki, jęczmień pozyskiwany jest z północy kraju u podnóża Himalajów, słodowany w mieście Jaipur i Delhi a destylowany i leżakowany w Bangalore. Część jęczmienia torfowanego sprowadza się ze Szkocji z miejscowości Inverness. Whisky leżakuje gównie w beczkach po Bourbonie i Sherry, chociaż eksperymentuje się także z beczkami ze świeżego dębu. Butelkowana jest bez filtracji na zimno oraz bez dodawania karmelu. Ekstremalne warunki tam panujące, z temperaturami nieczęsto spadającymi poniżej 40st sprawiają, że roczne parowanie jest ośmiokrotnie większe niż w Szkocji ( ok. 16%), przez co whisky nie leżakuje dłużej niż 5-7 lat. Jednak panujące tam temperatury powodują szybsze dojrzewanie, dzięki czemu 5-7 letni Amrut swą dojrzałością odpowiada 12-15 letniej szkockiej. Podstawowe wersje to Amrut Single Malt 46% o intensywnym słodkim aromacie wanilii, karmelu, toffi, ciastek maślanych i wyjątkowej oleistej konsystencji, Amrut Peated 46 % będący idealnym odzwierciedleniem dymnych whisky z Islay i nagradzany zarówno w Whisky Bible jak i przez prestiżową grupę Malt Maniacs. Te same odmiany występują w wersji Cask Strength i butelkowane są z mocą beczki ponad 60%. Do tego dochodzi kilka limitowanych edycji poczynając od Intermediate Sherry 57,1%, posiadającej zapach malin, fig, suszonych owoców i goździków, leżakowanej na początku w nowej dębowej beczce , przelewanej następnie do beczek po sherry, by ostatni okres maturacji spędzić w beczce po Bourbonie, nagrodzonej tytułem najlepszego single Malt na świecie w Whisky Bible 2011.

Dzisiejszemu artykułowi „Indyjskie bogactwo - Amrut” przez najbliższy tydzień towarzyszyć będzie promocja 15% rabatu na wszystkie produkty tej marki dostępne w ofercie Tudor House.
Promocja obowiązuje do: 2013-08-15


Amrut Fussion 50%, to mieszanka 25 % torfowego jęczmienia ze Szkocji i 75 % nietorfowanego jęczmienia z Indii, uznana w 2011 roku przez Malt Advocate za najlepszą whisky świata. Posiada aromat kawy, ciemnej czekolady, marmolady i lekki ślad dymu. Amrut Kadhambam 50% , który pojawił się w 2010 roku to wersja lekko dymna, leżakowana w beczce po sherry, następnie w beczce po brandy i na koniec w beczce po rumie. Przypomina aromat tlącego się drewna, jałowca, przypraw, wanilii i karmelu. Amrut Herald 60,8% leżakowany jest przez 4 lata w beczce po Bourbonie w Indiach, a kolejne 18 miesięcy na oddalonej o 5000 mil niemieckiej wyspie Helgoland. Charakterystyczny dla Amrut słodki waniliowo karmelowy aromat przeplatany jest nutami lukrecji, imbiru i goździków. Amrut Portonova , kolejna limitowana edycja butelkowana z mocą ponad 62% to whisky leżakowana w beczkach po Bourbonie , po czym finiszowana w beczkach po porto. Intensywny zapach syropu, toffi, porzeczek ,kokosa i dojrzałych bananów to uczta dla podniebienia. Wersja ta nagrodzona w 2011 roku przez Malt Maniacs. Ostatnią z limitowanych edycji jest Amrut Two Continents, leżakowany początkowo w Indiach, a następnie w Szkocji. Wyjątkowy zapach owoców egzotycznych, kminku, orzechów włoskich, miodu i cynamonu. Pierwsza edycja butelkowana z mocą 46%, następna już z mocą 50%. Do wielu nagród przyznawanych zarówno przez Malt Maniacs jak i Whisky Bible, dołączyły kolejne, otrzymane od Ultimate Spirits Challenge USA 2012, IWSC Londyn i Whisky Advocate.



Podziel się