John Glaser, założyciel Compass Box, pracując swego czasu dla jednej z dużych i znanych destylarni spostrzegł, że większość firm produkujących i sprzedających whisky robi to w niemalże identyczny sposób. Zatęsknił za dawno zapomnianym modelem produkcji, nastawionym na jakość w każdej butelce. W 2000 roku powstała jego firma Compass Box, koncentrując się na innowacyjności, kreatywności i odkrywaniu nowych sposobów czerpania radości i przyjemności z whisky. Od chwili powstania, skupiono się na kilku prawdach oczywistych:
1. Dobrze skomponowany blend, stworzony z doskonałych składników, może rywalizować bogactwem aromatów z niejednym single malt,
2. 60-70% aromatów odnajdywanych w whisky pochodzi z beczki, w której ona dojrzewa. Bez dobrej jakości beczki nie ma dobrej jakości whisky,
3. Jakość whisky jest wyznaczana poprzez aromaty i jej charakter, wiek na etykiecie często bywa fałszywym tropem,
4. Barwienie whisky karmelem oraz jej filtracja są zbędnym zabiegiem kosmetycznym.
Sam twórca Compass Box, John Glaser, nie wziął się tak zupełnie znikąd. Jako absolwent literatury na uniwersytecie w Ohio, zaczynał od pracy sprzedawcy w sklepie z alkoholami w Waszyngtonie, następnie spędził rok we Francji, w jednej z burgundzkich winnic, po czym zatrudnił się w firmie Diageo, gdzie odpowiedzialny był za promocję marki Johnnie Walker w Stanach Zjednoczonych. Z koncernem Diageo i marką Johnnie Walker związany był do chwili założenia własnej firmy, Compass Box, a nawiązane kontakty do dziś otwierają mu drzwi najpilniej strzeżonych magazynów, w których dojrzewają najbardziej wyśmienite whisky w szkockich destylarniach należących do Diageo. Dzięki jego kontaktom z poprzednim pracodawcą większość whisky wykorzystywanych do sporządzania niezwykłych mieszanek pochodzi z destylarni należących do tego koncernu. Są to Caol Ila, Clynelish, Teaninich, Cragganmore, czy Linkwood.