SANTIS MALT

SANTIS MALT

Santis, to pierwsza w Szwajcarii destylarnia whisky single malt, która jednak ze względu na tamtejsze przepisy rozpoczęła produkcję dopiero w 1999 .Do tego bowiem czasu prawo miejscowe nie zezwalało na produkcję alkoholu ze zbóż.
Miejsce, w którym znajduje się destylarnia ma długą historię, od 1886 roku rodzina Locher – właściciele destylarni , produkowała tu piwo, choć korzenie produkcji piwa w tym miejscu sięgają XVIII wieku. Do jej produkcji wykorzystuje się lokalne składniki: wodę, jęczmień oraz stare beczki, w których niegdyś spoczywało piwo. Po ich odrestaurowaniu, zerwaniu warstwy ochronnej okazało się, że ścianki beczek nasączone dawno temu piwem, oddają spoczywającemu w niej alkoholowi specyficzne nuty aromatyczne i smakowe. Whisky dojrzewa zarówno w starych 60-130 letnich beczkach piwnych, jak i w beczkach po różnego rodzaju winach.

Santis Malt Alpstein
Whisky z serii limitowanych edycji, ograniczonych ilością do max 2200 butelek . Każda z nich po dwuletnim okresie dojrzewania w dużych, ponad 100 l beczkach po piwie zostaje przelana do innej...
Santis Malt Himmelberg
Himmelberg to nazwa szczytu w pobliżu miejscowości Appenzell, w której znajduje się destylarnia. To najmłodsza whisky z oferty Santis, która po dwóch latach spędzonych w dużych 100 l beczkach po...
Santis Malt Plum Likor
Likier śliwkowy butelkowany z mocą 35%. Do jego produkcji wykorzystuje się 3 letnią whisky Santis Sigel dojrzewającą w beczkach po piwie, po czym nasyca się ją naturalnymi, dojrzałymi śliwkami i...
Santis Malt Snow White 6
Przedstawiona edycja dojrzewała przez ponad 5 lat w dębowej beczce po lakalnym piwie a na dodatkowe 12 miesięcy została przelana do beczki po znanym i cenionym pomarańczowym likierze stworzonym na...
Santis Private Selection Vin Santo Finish
Dymna wersja single cask, która poddana została procesowi finiszowania w specjalnej, 50 litrowej beczce, w której uprzednio spoczywało słodkie, włoskie Vin Santo. Ponieważ beczka niewielka, cała...