Destylarnia Tessendier jest firmą rodzinną, zlokalizowaną w samym sercu region Cognac– Borderies . Na zajmującej 30 ha posiadłości znajdują się winnice, destylarnia oraz 14 magazynów, w których przechowywane jest obecnie 15 tysięcy beczek, każda z nich wykonana z francuskiego dębu o pojemności 350–400 l. Obecni właściciele, bracia Lilian i Jerome należą już do czwartego pokolenia rodziny, wciąż zainspirowani tą samą pasją. Ich przodkowie skutecznie przekształcili możliwości urodzajnej gleby w tworzenie wina, brandy oraz koniaku. Destylaty spoczywające w magazynach, których niewielka część ma ponad 100 lat, pozwalają firmie na tworzenie nie tylko doskonałej brandy, ale także wyjątkowo wyrafinowanych, wiekowych, limitowanych wersji koniaku. Ostatnio, firma zainteresowała się Karaibami, sprowadzając z Jamajki i Barbadosu dojrzały rum, który na miejscu poddawany jest procesowi blendowania i finiszowania w beczkach po koniaku.