Leith, obecnie dzielnica Edynburga, niegdyś jego przedmieście, odgrywała kluczową rolę w branży whisky. Już w XVI wieku stała się centrum składowania win i brendy z niemalże 100 magazynami w szczytowym momencie. Boom nastąpił w 1822 roku, kiedy Leith jako jeden z zaledwie 6 portów dostał licencję na składowanie tam whisky. W XIX wieku Edynburg był idealnym miejscem do magazynowania i blendowania whisky , z którego korzystały nawet tak znane marki jak Johnnie Walker czy George Ballantines. Nawet korzenie organizacji Scotch Whisky Association, która stoi na straży interesów „szkockiej”, pochodzą z Edynburga.
W 1825 roku, na ulicy Yardhead powstała destylarnia o tej samej nazwie, czasami nazywana również Lochend distillery. Z archiwalnych dokumentów wynika, że działała ona jeszcze w 1916 roku. Dokładnie na miejscu owej destylarni , w budynkach XIX wiecznych magazynów wzniesiono nową destylarnię, zatem destylacja whisky powróciła do Edynburga ponownie, po upływie ponad 100 lat. Destylarnia nosi nazwę Bonnington, a sama whisky Crabbie, jako że w miejscu tym, od połowy XIX wieku znajdowały się zarówno magazyny wypełnione beczkami whisky jak i destylarnia, należąca do Johna Crabbie, prawnuka jednego z żołnierzy, biorących udział w powstaniu Jakobitów, zakończonych klęską w 1745 roku.