Waterford Distillery założona została przez Marka Reynier, któremu świat whisky zawdzięcza przywrócenie do życia destylarni Bruichladdich. Single malt Waterford to koncept, w którym fundamentalną rolę odgrywa tzw.„terroir”, gdzie główny akcent kładziony jest na jęczmień i rodzaj gleby, który go zrodził, a nie na dębinę. Kontrakty z wybranymi farmerami, uprawa ekologiczna i bio-dynamiczna, każda wersja whisky tworzona na bazie surowca tylko jednej farmy. Mówi się, że południowa Irlandia to miejsce, w którym spotkać można najlepszej jakości gleby, rodzące najwyższej jakości jęczmień. Destylację rozpoczęto w 2015 roku, a do maturacji whisky używa się kombinacji beczek 1st fill Bourbon, virgin american oak, VDN (vin deux naturel), oraz beczek po wzmacnianych winach (Sherry, Porto, Madeira). Najnowsze wersje pochodzą z jęczmienia, rosnącego na czterech różnych farmach: Bannow Island, Ballykilvcavan, Sheestown, Ballymorgan. Rewelacyjna, młoda, świeża, naturalna whisky.